Frågan som ofta hänger i luften: Varför har vi valt att skaffa ett eget flygplan?

Det finns såklart flera fördelar med eget flygplansägande jämfört med att hyra av en flygklubb, vilket är det vanligaste alternativet. Till exempel så vet du vad flygplanet du sitter i har varit med om (iaf. så länge du själv har innehaft det). Sedan är det så klart kul i största allmänhet att ha en egen flygmaskin.

Den största — och för oss avgörande — fördelen är dock tillgängligheten.

En av de stora tjusningarna med ett privatflygcertifikat är möjligheten att spontant kunna dra iväg till platser som man kanske normalt inte skulle resa till, ”bara så där”.

För min egen del kan det handla om så enkla saker som att, i egenskap av gammal norrbottning, flyga norröver och landa på ”hemmaflygfältet” i Långnäs, utanför Piteå (ICAO: ESNP), eller till Gotland (en av få närbelägna destinationer dit det faktiskt är mycket smidigare att flyga med ett litet flygplan än att ta bilen, dvs. färjan). Även resterande öar i Östersjön blir märkbart mer lättillgängliga; t.ex. Öland, Bornholm, eller varför inte Åland. Detsamma kan sägas om Västsverige (man slipper köra runt Vättern) och Norge (man slipper Vänern).

En stark drivkraft för mig att köpa ett eget flygplan var upplevelsen (besvikelsen över) att knappt lyckas genomföra något av ovanstående under den första sommaren med certet.

Jag tog mitt PPL i början av september 2016. Det innebar att det inte fanns alltför mycket kvar av ”högsäsongen” för flygutflykter. Vi hann visserligen en vända till Visby och till Stegeborg innan snö och slask tog överhanden, men resterande del av vintern ägnades åt erfarenhetsuppbyggnad i form av landningsträning och enstaka navigeringsrundor innan våren och sommaren 2017 anlände.

Följaktligen var ambitionerna för sommaren 2017 höga. Under fyra veckor hade vi tre fyradagarsbokningar på Linköpings flygklubbs PA-28:or. Närmare bestämt var det de två motorstarkare flygplanen, av varianten ”Archer” (SE-IUD och SE-KIT), som var bokade. Planen var att göra just en Norrlandstur. Den första bokningen föll på att vi blev förkylda och var allmänt trötta efter att ha jobbat in i kaklet innan vi gick på semester.

Nästa bokning sammanföll med banarbeten på Saab-fältet, vilket gjorde det osäkert om vi vare sig skulle komma iväg eller ta oss tillbaka. — Alternativ övervägdes, såsom att flyga iväg maskinen till gräsfältet i Motala dagen innan banarbetena skulle inledas, samt att vara beredd på att tillfälligt ställa maskinen på Norrköping/Kungsängen (ESSP) vid återkomsten. Logistiken kring detta blev dock fort väldigt meckig och dessutom spökade vädret även denna vecka.

När tiden var inne för den tredje bokningen hade maskinens flygtid uppnått gränsen för 100-timmarstillsyn (även kallad årlig tillsyn, även om klubbmaskiner i praktiken flygs så mycket att de hinner med flera sådana om året). Dessutom var mekanikern också på semester. Det kan man inte klandra honom för; men detta visar på ännu en svaghet med konceptet att hyra klubbflygplan.

Någonstans längs vägen insåg jag att sommarens flygplaner höll på att gå om intet och lyckades klämma in en tredagarsbokning med klubbens något långsammare PA-28 ”Cadet” (SE-KMH). Tanken var att i alla fall kunna flyga upp och besöka släkt och vänner i Sundsvall, futtiga 250 nautiska mil bort. Även detta stupade på vädret.

Om jag får sammanfatta, för att man ska ta sig iväg på en resa med ett klubbflygplan — speciellt om man enbart kan flyga enligt VFR, visuellflygreglerna, dvs. inte IFR, enligt instrumentflygreglerna, vilket kräver särskild utbildning och behörighet — måste följande faktorer sammanfalla:

  1. Man är ledig.
  2. Det finns en destination som är intressant/lämplig att flyga till (många destinationer är olämpliga för landning, eller helt enkelt kalla och ruggiga under vinterhalvåret).
  3. Man har en bokning på en klubbmaskin.
  4. Flygmaskinen har tillräckligt med flygtid kvar för den resa man avser genomföra och är inte heller ”groundad” av någon annan anledning, t.ex. för att ”någon” har flugit sönder planet.
  5. Vädret tillåter flygning.
  6. Personlig hälsa och färdighet (s.k. ”flygtrim”) medger flygning.

Som synes finns det en inneboende konflikt mellan 2, 3 och 4. Det är helt enkelt svårast att boka ett flygplan under sommaren eftersom många vill flyga då och av just den anledningen är också risken som störst att ett flygplan blir slutfluget. Annars är just kombinationen av kriterierna ledighet, bokning och väder den stora boven i dramat.

Om man iställer överväger att resa iväg någonstans i ett eget flygplan kan listan reduceras till följande:

  1. Ledighet
  2. Destination
  3. Väder
  4. Flygtrim

Eller enklare uttryckt så tar man bort en av de tre ”stora bovarna”, dvs. bokningen. Kvar blir huvudkriterierna ledighet och väder. Helt plötsligt låter det inte längre så svårt!

Sedan är givetvis inte tillgängligheten den enda lockelsen med ett eget flygplan; men det är tveklöst en av de största.